Második feladatok – 5. rész

A mai bejegyzés folyamán a maradék 2 animációt szeretném megcsinálni, illetve a kép beillesztéses kérdésre is választ szeretnék adni.

Kezdjük a képek beillesztésével.

Ennek megoldására találtam egy olyan PictureBox nevezetű Controlt. Ebbe könnyen bele lehet tenni a képet.

Nézzük meg közelebbről. Létrehozunk egy új projektet a Visual Studioban. Toolbox segítségével hozzáadunk egy PictureBoxot. Jobb oldalt a Properties-nél van egy Image “rész”, ahol a …-ra kattintva beilleszthetjük a képeinket. Ahhoz, hogy a képünk teljes módban látszódjon, mind a form méretét, mind a picturebox méretét át kell állítani. Ezt a Size-nál tehetjük meg. Íme a végeredmény:

A második animációnál az volt a feladat, hogy egy gomb lenyomására történjen valami animáció.

Ezt egy piros pöttyel oldottam meg, illetve egy gombbal, amit ha megnyomunk akkor jobbra, majd ha ismét megnyomjuk, akkor a pötty visszaugrik az eredeti pozícióba.

Na, de lássuk a kódot:

Létrehozok egy x változót, ez majd a mozgatásnál lesz segítségemre, az y változó pedig a pötty kirajzolásához kell. Majd létrehozom a gombot, egy segédváltozót, ami szintén a mozgatásnál segít. A konstruktorba a gomb feliratát helyeztem el, illetve magát a gombot, és hogy a gomb megnyomásnál hozzáadom a mozgatásos eseményt.

Az idozito metódusnál próbáltam volna felhasználni a villogó gombnál használt dolgokat, de valamiért állandó mozgásra nem sikerült a pöttyöt bírnom.

Az OnPaint metódussal rajzolódik ki egy pöttyünk, majd a main-nel a program futtatását tesszük lehetővé.

A kódot innen le lehet tölteni: ButtonToMove

 

Egy MVVM mintapéldával és az összetettebb animációval még adós vagyok.

 

Leave a Reply