API kutatás/tesztelés #4 (FacebookAPI)

Következőnek a Facebook API irányába indultam el kutatásom alatt. A hivatalos Facebook SDK beszerezhető a https://github.com/facebook-csharp-sdk/facebook-csharp-sdk oldalról. A dokumentáció, ami segítségemre volt pedig a https://developers.facebook.com/docs/ oldalon érhető el. Ebben az esetben egy elég egyszerű oldalt készítettem el, amely egy gombot tartalmaz.F2

Ez a gomb átirányít minket a Facebook oldalára, ahol bejelentkezést, és engedélyek megadását vihetjük végbe. Amint ez megvan, az alkalmazás visszairányít minket az alkalmazásban megadott url -re, és kiíratja a kért adatokat az oldalra.

Kezdésnek regisztrálnunk kell egy új alkalmazást a https://developers.facebook.com oldalon. Itt meg kell adnunk az app nevét, elérhetőségnek az email címünket, és egy kategóriát, hogy milyen típusú alkalmazást akarunk készíteni, majd rányomni a Create App ID gombra. Ebben az esetben a programomat MySync -nek neveztem el. F1A vezérlőpulton egyből meg is található a ClientID, és ClientSecret, ami a bejelentkeztetéshez lesz szükséges. Az oldal többi részén a felhasználói aktivitás, és hívások száma található.

A Settings fül alatt beállíthatjuk az app nevét, különböző domaineket, névtereket, országokat, életkor korlátozást, valamint egyéb korlátozásokat, hogy az alkalmazásunk milyen környezetben fut, és az ehhez tartozó token megkötéseket. A Roles fül alatt további fejlesztőket, és tesztelőket tudunk hozzáadni az alkalmazáshoz. A Products címszó alatt pedig különböző eszközöket adhatunk hozzá, mint a messenger, vagy a audience network, amivel a facebook reklámok kezelhetők. Itt minket a Facebook Login érdekel, ami felelős a hitelesítő folyamat biztonságos végbemeneteléért. Itt is meg kell adnunk a visszatérési url -t.

Így, hogy ezzel megvagyunk neki is lehet állni a program megvalósításának. Egy alap weboldalunk van belépési pontnak, amelyen egy sima gomb található. Ez a gomb felelős a Facebook() eljárás meghívásáért.F6

Rákattintva a HomeControllerben meghívja a Facebook() eljárás. Az eljárás először létrehoz egy kliens objektumot, valamint beállítja a belépési kulcsokat, amiket az app adott. Meghívja a RedirectUri() eljárást is, ami felépíti a belépéshez szükséges webcímet a megadott kódok hozzáfűzésével, majd átirányít a bejelentkezési oldalra.

F3

F5

 

 

 

 

 

Ezt elfogadva visszalépünk a FacebookCallback() eljáráshoz, ahol a visszaküldött tokeneket kezeljük. A RedirectUri() eljárással ismét felépíti az url-t, csak most a redirectUrl -el, és a hozzáadott tokennel.

F7

Amikor ez megvolt, egy session változóba tároljuk a tokent, ami az adatkérésünkhöz szükséges lesz. Ezután a Facebook kliens objektummal intézhetünk egy Get() eljárást, ahol a Graph api -nak megfelelő szintaxist megadva kijelölhetjük, hogy mely adatokat szeretnénk lekérni, legyen az saját, vagy ismerős adatai. Miután visszakaptuk az adatokat egy ideiglenes tárolóban tároltam el őket, hogy a weboldalon azokat kiírassam. A kódok, melyeket említette:F4

Leave a Reply