Microsoft Azure Mobile Services

Sziasztok, Mészáros Tamás vagyok és első bejegyzésemben az Azure Mobile services-zel (MS) szeretnélek megismertetni benneteket.
A MS lehetőséget biztosít a fejlesztőknek, hogy alkalmazásuk mögé egy stabil, jól skálázható felhő alapú backendet állítsanak .NET, vagy Javascript alapokon. Elérhető a legelterjedtebb platformok mindegyikén, úgy is, mint iOS, Android, Windows és Mac.

Lehetővé teszi a felhasználók biztonságos beléptetését a már meglévő felhasználói fiókjaikkal, például Google, Microsoft, Facebook, vagy Twitter accounttal.
Lehetőség van továbbá személyre szabott push értesítések küldésére a felhasználóknak.

A Microsoft Azure szolgáltatásra való regisztrációs folyamat igazán egyszerű, szükség van hozzá egy Microsoft fiókra és egy bankkártyára.

A regisztráció után eljutunk az Azrure menedzsment portáljára, ahol a jobb oldali listában megtaláljuk a Mobile Services fület. A MS létrehozása igen egyszerű, ezt szemlélteti az alábbi videó:


 


 

Mobile Service létrehozásakor meg kell adnunk egy URL-t, ez lesz a MS-ünk címe, kiválaszthatjuk, hogy új adatbázist szeretnénk létrehozni, vagy már egy meglévőt szeretnénk használni, eldönthetjük, melyik adatközpontba szeretnénk elhelyezni a szolgáltatásunkat, végül pedig hogy .NET, vagy JavaScript legyen a használt környezet.

Amint ezzel végeztünk, meg kell adnunk a használni kívánt adatbázist, felhasználónevünket és jelszavunkat.
Némi várakozás után az Azure elkészíti a MS-t. Miután elkészült, kiválasztjuk a listában és már használatba is vehetjük. Kiválasztjuk a használni kívánt platformot, esetünkben ez a Windows lesz.

Miután kiválasztottuk a Windows-t, mint használandó platformot, felkínálja az alábbi három lehetőséget:

  1. Visual Studio letöltése, erre az én estemben nincs szükség, fel vagyok készülve jól.
  2. Itt lehetőségünk van egy .sln fájl letöltésére, melyet Visual Studioval nyithatunk meg.
    Ezt az alábbi videó szemlélteti:



     

     

  3. A harmadik lépés leírja, hogyan kell átállítani a Localhost-on való működést tényleges felhőben való megvalósításra és a szolgáltatás publikálását felhőbe.

     

Az Azure Mobile Services használatához hasznos tutorialokat és információkat találunk az alábbi linkeken:

http://channel9.msdn.com/Series/Windows-Azure-Mobile-Services

http://azure.microsoft.com/en-us/documentation/articles/mobile-services-dotnet-backend-windows-store-dotnet-get-started/

http://azure.microsoft.com/en-us/documentation/services/mobile-services/

Leave a Reply