Silverlight Vezérlők a gyakorlatban

Silverlight Vezérlők a gyakorlatban

Mielőtt ezzel jobban megismerkedhetnénk, fel kell telepíteni a Silverlight Toolkit-et. Ezt nagyon egyszerűen letölthetjük a silverlight oldaláról, majd a referenciához hozzá kell adni a System.Windows.Controls.Toolkit.dll-t. Névtérnél is hozzá kell adni: xmlns:toolkit=”clr-namespace:System.Windows.Controls;assembly=System.Windows.Controls.Toolkit” sor beírásával.

ContentControl:

Osztályból származó vezérlők a Content tulajdonságukon keresztül jelenítik meg a tartalmat. Object tipusú. A ContentControl érdekes vonása,hogy önmagában is használható. Összetett objektumokat is képes fogadni.

Button:

A legismertebb ContentControl vezérlők a különböző nyomógombvariánsok. A ButtonBase osztályból származnak.

RepeatButton:

Lényegében nem különbözik a hagyományos gombtól, egy fontosabb tulajdonság kivételével. Nyomva tartásával folyamatosan küldi a Click eseményeket.

HyperlinkButton:

Nevéhez híven átjárót biztosít egy külső weboldalra vagy valamilyen tartalomra.

CheckBox és RadioButton:

Ez a két vezérlő a ToggleButton osztályból származnak. Háromféle állapota lehet: jelölt (checked), nem jelölt (unchecked) és határozatlan (undetermined). A harmadik állapot akkor létezik, ha az adott vezérlőn az IsThreeState tulajdonságot igazra állítjuk. Az alapállapot minden esetben unchecked lesz.

Label:

Funkciója hasonlít a TextBlock-ra, annál jelentősen több lehetőséget biztosít. Valódi vezérlő. Segítségével informatív űrlapokat hozhatunk létre, amivel az adatok érvényességét is képes jelezni. Ez a vezérlő az SDK részét képezi. A SilverlightTools telepítésekor automatikusan hozzáadódik. A label erősen épít az adatkötésre.

ToolTip:

Segítségével információt köthetünk egy-egy vezérlőelemhez. Önmagában is használható, ekkor úgy viselkedik, mint egy label. A leggyakrabban egy másik vezérlőhöz kötjük hozzá, a ToolTipService osztály tulajdonságaival. A ToolTipService objektum Placement tulajdonsága jelöli, hogy a ToolTip a vezérlőhöz képest milyen pozícióban jelenjen meg.

ItemsControl:

Az ItemsControl osztályból származó vezérlők, lehetővé teszik egyszerre több elem megjelenítését. Hasonlóan a ContentConrol-hoz ez is használható önmagában. Ez az elemek kiválasztásának a rovására megy, ugyanis onnantól kezdve ez a lehetőség megszűnik. Az ItemsControls leszármazottak az ItemsSource tulajdonságon keresztül kapják meg a megjelenítendő listára hivatkozó referenciát. Összetett objektumok is lehetnek a lista elemei, ekkor meg kell adnunk, hogy mit akarunk megjeleníteni. Ha nem adunk meg neki semmit, akkor az osztály neve jelenik meg.

ListBox:

A ListBox az ItemsControl-ból eredő Selector osztályból származik. Lehetővé teszi, hogy elemeket válasszunk ki a megjelenített listából. A ListBox minden elemének egy-egy ListBoxItem objektum feleltethető meg, amely a ContentControl osztályból származik. Az elemek kiválasztásának módját a SelectionMode tulajdonsággal állíthatjuk be. Alapértelmezett módon csak egy elemet választhatunk ki. A Multiple és Extended értékek megengedik több elem kiválasztását is. A SelectChanged eseménnyel kezelhetjük a kiválasztott elemek listáját, ennek az eseménynek az eseménykezelője SelectionChangedEventArgs típusú paramétert kap. AddedItems illetve RemovedItems tulajdonságai tömbben tárolják az aktuálisan vagy az előzőleg kiválasztott elemeket.

ComboBox:

A ComboBox vezérlő valójában két részből áll. Egy TextBox-ból és egy lenyíló ListBox-ból. Egy elemet tudunk kiválasztani. Az elemeket a ComboBoxItem jelenítni meg. A ComboBox eseményei és tulajdonságai megegyeznek a ListBox jellemzőivel.

TreeView:

Ez a vezérlő fa-struktúrában képes megjeleníteni az elemeket. Minden eleme TreeViewItem típusú, amely maga is ItemsControl leszármazott, vagyis tartalmazhat több elemet, beleértve további TreeViewItem objektumokat is. A TreeViewItem osztály a HeaderedItemsControl osztályból származik, ezért a tartalmazott listán kívül egy fejléccel (Header) is rendelkezik. A TreeView működése hasonló a ListBox-éhoz, a SelectedItemChanged esemény mutatja a kiválasztott elem változását, amelyet a SelectedItem tulajdonság segítségével kérhetünk le.

TabControl:

A TabControl vezérlő segítségével az alkalmazás ugyanazon területét oszthatjuk szét több elem között. Ez a vezérlő is saját típust használ gyermekei leírására (TabItem), amely a HeaderedItemsControl osztályból származik, és a Header tulajdonság értéke jelenik meg az egyes lapok tetején.  A TabControl kiválóan alkalmas a Silverlightban nem támogatott MDI (Multiple Document Interface) megjelenítési. A TabControl eseményeinek és tulajdonságainak használata megegyezik a többi ItemsControl leszármazottéval.

 

 

 

Leave a Reply