SQL Azure

Az alábbiakban egy kis ismertetőt szeretnék adni az Azure-ral kapcsolatban.

A Microsoft a Windows 7-el párhuzamosan kezdte el fejleszteni, még Windows Cloud néven. A platformot 3 fő részre lehet osztani. Windows Azure, SQL Azure és az Azure AppFabric. 
Számomra az SQL Azure lesz a leglényegesebb és az általam használt, hiszen mind a WP7 és a Silverlight programom ezt az adatbázist fogja használni.
Az SQL Azure a helyi SQL Server felhőbe vitt verziója. A két termék olyannyira kompatibilis egymással, hogy az adatbázis sikeres felhőbe migrálása után elég a connection string-et módosítani, és alkalmazásunk észre sem veszi, hogy változás történt.

Tapasztalat:

Gyors regisztráció után (90 nap ingyenes próbaverzió) használatba is vehetjük az Azure szolgáltatásait. Bejelentkezés után, egy egyszerű és látványos felület fogad.
Meglepetésemre nagyon felhasználó barát és könnyen kezelhető, egyszerűen tudunk létrehozni adatbázisokat és táblákat. Az egész webes kezelőfelület Silverlight alapú.

Ami számomra lényeges, az a kapcsolat felállítása WP7 és az SQL Azure között. Ahogy olvasgattam ez csak WCF segítségével lehetséges. WCF-ről részletesebben legközelebb írok, amikor is azzal ismerkedek meg jobban. Most csak követve egy tutorialt, létrehoztam egy test adatbázist és létrehoztam a kapcsolatot egy WP7 app és az adatbázis között.

Hasznos linkek:

http://breathingtech.com/2011/how-to-use-wcf-services-to-access-sql-azure-database-from-windows-phone-7-app-part-1/   -> Egy kicsit outdated, de mégis hasznos tutorial, a WP7 + SQL Azure kapcsolathoz, WCF-et használva.
http://www.slideshare.net/DeanWillson/windows-phone-7-wcf-and-sql-azure  -> Rövid és látványos bemutató a fennálló kapcsolatokról és az életciklusokról.
https://www.windowsazure.com/en-us/pricing/free-trial/  -> Végül pedig az ingyenes regisztráció. (bár 1 euróval beterhelik a bankkártyát, gondolom a validitás miatt.)

Legközelebb WCF szolgáltatásokkal foglalkozok részletesebben.

Üdv.
Dávid

Leave a Reply