Blackjack játék grafikus elemei, Inkscape

Az alábbi bejegyzésem azon leendő bejegyzéssorozat első része, mely végighalad a blackjack játék elkészítésének legfőbb fázisain. Elsőnek a játék azon grafikus elemeinek megalkotása történt meg, melyek elkészítéséhez rajzprogramra volt szükségem. Ilyenek a francia kártya lapok, valamint az egyes zsetonok. Az elkészítésükhöz az Inkscape-et hívtam segítségül, mely egy ingyenes, nyílt forrású vektorgrafikus program.

Először a program alapvető funkciót kellett elsajátítanom. Ehhez a Inkscape segédanyagon (https://inkscape.org/en/learn/tutorials/) kívül nagyban segítségemre volt két tutorial videó (https://www.youtube.com/watch?v=IaQOTfQtR-o, https://www.youtube.com/watch?v=up3ttaS_62M) is, mely segítségével viszonylag gyorsan el lehetett jutni egy erős kezdő szintre. Az alapvető  akcióktól – mint az új lap kérése vagy a (kényelmes) zoomolás – megismerkedtem jó néhány művelettel, mint például:

  • Alakzatok (kör, négyzet, sokszög) rajzolásával, testre szábásával, igazítási lehetőségeivel
  • A különböző alakzatok csomópontokkal történő szerkesztésével
  • Színezés Bézier-görbe segítségével, alakzatok rétegen belüli elhelyezésével

Ez elég volt ahhoz, hogy a kártyákat, illetve a zsetonokat meg tudjam rajzolni. Viszont ahhoz, hogy ide jussak, természetesen kellett egy kis gyakorlás, így a két fentebb említett videóban látható katicát és bárányt készítettem el. Nem lettek annyira profik, mint a videóban, de nem is olyan rossz egy teljesen kezdőtől 🙂

bari

Így, hogy megismerkedtem a program alapvető funkcióival, és szert tettem valamennyi rutinra is, nekiláthattam a négy szín (káró, pikk, treff, kőr) megrajzolásának. A színeket segédalakzatok segítségével rajzoltam meg, az egyes alakzatok, illetve szakaszok csomópontjainak szerkesztésével.

A színek megrajzolása után a következő kérdés a számok/betűk (2-10, J, Q, K ,A) megjelenítésének módja volt a kártyalapokon. Próbálkoztam a betűk vektorgrafikus megrajzolásával, mint a színek esetében. Végül találtam egy sokkal észszerűbb megoldást, mégpedig egy speciális betűtípust (http://haroldsfonts.com/portfolio/card-characters/), mely ingyenesen elérhető.

Ezután már tényleg csak a kártyák megrajzolása volt hátra. Saját magam dolgát megkönnyítve, illetve az esztétikát szem előtt tartva egy segéd rácsozatot készítettem, ennek celláiba helyeztem el a szimbólumokat a kártyalapokon, így viszonylag hamar sikerült végezni az 52 lappal.

card_grid_10clubs_7

Az utolsó fázis a zsetonok elkészítése volt. Hétféle zsetont lehet használni a játékban, a mégpedig következő címleteket: 1, 5, 10, 50, 100, 500 és 1000. A zsetonok széle a francia kártya szimbólumaiból álló mintával díszített.

chip_10 chip_500

Bejegyzésem zárásaként csatolom a “rajzolós fázis” eredményét tartalmazó .zip fájlt. Tartalmazza többek között az 52 lapot, a zsetonokat, illetve a használt betűtípust is. A kártyalapokat tartalmazó .svg fájlok megnyithatók bármelyik böngészővel. A Card Characters betűtípus telepítése szükséges, ha azt szeretnénk, hogy az .svg fájlok megtekintésekor a megfelelő stílusú számmal/betűvel jelenjenek meg a lapok (ennek hiányában nálam Times New Roman betűtípussal jelentek meg a lapok, ha jól emlékszem).

A .zip fájl: blackjack.zip

Leave a Reply