Google Asszisztens – Api.ai (fontosabb fogalmak, kezdő lépések)

A Google Asszisztens képes kérdésekre válaszolni, bizonyos információkat közölni. Alapértelmezetten be van tanítva néhány dologra, de beprogramozhatjuk saját igényeink szerint is.

Google Asszisztens

Egy beszélgetést biztosít a felhasználó és a Google között.

Google Home

Egy eszköz, ami a Google Asszisztenst használja.

Actions on Google

Egy felület, ahol a fejlesztők kibővíthetik a Google Asszisztens tudását.

kep1_1Api.ai Console

Ennek segítségével lehet létrehozni és módosítani Api.ai agent-eket, amik a beszélgetés felépítését határozzák meg. Eszközöket biztosít arra, hogy az Asszisztens képes legyen:

  • összekapcsolni a felhasználók szavait az elérendő céllal
  • felismerni előre definiált kulcsszavakat a felhasználó beszédében
  • kontextus alapján meghatározni a választ

Agent

NLU (Natural Language Understanding) modul. Be lehet építeni alkalmazásokba, termékekbe, szolgáltatásokba, képes a természetes nyelvi kéréseket feldolgozható adatokká alakítani.

Intent

Egy intent határozza meg a kapcsolatot aközött amit a felhasználó mond és a cselekmény között, amit a szoftvernek el kell végeznie.

  • meghatározhatjuk milyen kifejezéseket ismerjen fel az alkalmazás
  • a kifejezéseket entity-khez kapcsolhatjuk
  • meghatározhatjuk a válaszokat

Entity

Az entity-k segítségével tudjuk kinyerni a felhasználó beszédéből a számunkra lényeges információt. Itt egy-egy kifejezéshez szinonimákat társíthatunk.

Action

Az action azt a lépést határozza meg, amit egy felhasználó által triggerelt intent idéz elő.

Paraméter

A paraméterek kötik össze a felhasználó által kimondott szavakat az entity-kkel.

Alkalmazás létrehozása

Először egy új Agent-et kell létrehozni néhány alap adat megadásával.

kep1_2

Miután létrehoztuk az agent-et, elkészíthetjük az intent-eket. Két intent alapértelmezetten létre lett hozva: a Default Fallback Intent azt adja meg, hogy mi legyen a válasz, ha a felhasználói input nem felel meg egyik létrehozott intent-nek sem, míg a Default Welcome Intent egy üdvözlő szöveget ad meg az alkalmazás elindításakor. Ezeknek a szövegét módosíthatjuk, többféle választ is megadhatunk, amelyek közül az alkalmazás véletlenszerűen fog választani. Ezeken kívül saját intent-eket is létrehozhatunk.

kep1_3

Létrehozhatunk új entity-ket is, amin belül megadhatjuk, hogy milyen szavakat ismerjen fel a program, és ezek szinonimáit.

kep1_4

Az Intent beállításainál megadhatjuk, hogy mik azok a kifejezések, amiket ha a felhasználó kimond (user says), akkor valaminek történnie kell, illetve összekapcsolhatjuk az Entity-vel. Ezáltal az adott szót helyettesíteni lehet a megadott szinonimákkal is. Response megadásával pedig beállíthatjuk, hogy mi legyen a válasz.

kep1_5

Ezzel a néhány lépéssel már készíthetünk olyan alkalmazást, mely képes egyszerűbb párbeszédek lebonyolítására.

Leave a Reply