Layout Management – Silverlight

Amikor Layout Management-ről beszélünk, akkor az alkalmazásunk felhasználói felületén megjelenített vezérlőelemek elrendezéséről beszélünk.

Pozicionálás: Az abszolút és a dinamikus pozicionálást támogatja. Leíró kód áttekinthető. Minden silverlight program egy konténer elemre építkezik. A konténerek a vezérlőelemeket tárolja. Több féle vezérlőelem létezik pl.: Canvas,Grid. Amennyiben nem adunk meg neki paramétereket, akkor kitöltik a rendelkezésükre álló teret, ez alól egy kivétel van, mégpedig ha a konténer elem a canvas. Pozíciók finomhangolására is lehetőség van. Minden vezérlőben másképpen történik. Létezik egyszerűbb módszer is. A VerticalAligment és a HorizontalAligment tulajdonságpáros.

Grid: A legsokoldalúbb és a leggyakrabban használt konténer. Tetszőleges számú sor és oszlop definiálását. Alapértelmezés szerint egy oszlop és sor van definiálva. Többet szeretnénk, akkor a RowDefinition és ColumnDefinition objektumot kell elkészíteni.A ShowGridLines segítségével láthatóvá tehetjük az oszlopok és sorok elválasztó vonalait.

Canvas: lehetővé teszi, hogy explicit módon koordináták segítségével pozicionáljuk vezérlőinket. Nem veszi figyelembe a böngésző méretét. Az x/y koordinátákat a Canvas.Left illetve a Canvas.Top attached propertykkel állítjuk be. Itt különféle beállításokat végezhetünk el. ZIndex segítségével beállíthatjuk például,hogy a vezérlő eltakarhat-e egy másikat.

Leave a Reply